Normandië

Bezienswaardigheden top 10

De voornaamste reden om af te zakken richting deze Noord-Franse regio is de veelzijdigheid van deze regio. Men kan er een hoop beleven. Grotere steden zijn een stedenbezoek waard en in de pittoreske dorpjes is het ook heerlijk vertoeven. Ook natuurliefhebbers komen hier aan hun trekken. Wandelen en fietsen zijn er best populair en het is een leuke manier om de buurt te verkennen. De schilderachtige kustlijn is ook een vermelding waard. Op deze pagina sommen we de voornaamste hoogtepunten van de streek op. Zie het als een soort van ‘top 10’. Dergelijke lijst brengt enkele nadelen met zich mee. Enerzijds is onderstaande opsomming slechts een klein deel van de zaken die de moeite waard zijn en anderzijds is de lijst ook oppervlakkig. Een actieve natuurliefhebbers ziet misschien graag een lijst met mooie fiets-, of wandelroutes. Religieuzen doe ik dan weer plezier met een opsomming van de mooiste kerken van de streek. Het is maar om aan te tonen dat het best een moeilijke opdracht is om tien hoogtepunten te selecteren. Naast deze belangrijkste hoogtepunten bespreken we ook een aantal zaken in detail.

Algemene top 10 bezienswaardigheden

Mont St. Michel

Dit stukje UNESCO Werelderfgoed kan men moeilijk samenvatten in enkele lijntjes. Het is de toeristische trekpleister van de streek. De ligging is ietwat ongelukkig: voor Belgen en Nederlanders ligt het schiereiland zowat op het verste punt van Normandië, maar het is een absolute ‘must visit‘ tijdens een vakantie in de streek. Meer omtrent deze plaats kun je hier lezen: Mont Saint-Michel bezoeken.

Rouen, de Notre-Dame

Niet enkel de Notre-Dame is een bezoekje waard in Rouen. De hoofdstad van Normandië lokt een hoop toeristen. Grote historische waarde, veel winkels, cultuur goede ligging en een uitstekende gastronomie zijn de voornaamste redenen. Het is de perfecte plek om enkele dagen te vertoeven. Dankzij de centrale ligging kan men andere steden vlot bereiken.

Honfleur

Het charmante havenstadje Honfleur heeft een levendige historie. De fraaie keienstraten en vakwerkhuizen nodigen uit tot een leuke wandeling. De oude haven van de stad is het centrum. Hier een weekend doorbrengen met je geliefde is een romantisch gegeven. Meer informatie omtrent deze interessante plek lees je hier: weekend Honfleur.

Invasiestranden D-Day

Op 6 juni 1944 landen tienduizenden geallieerde soldaten op de Franse kust. Deze dag staat bekend als D-Day. Een aanzienlijk deel van het toerisme komt speciaal in het kader van de oorlog. Een hoop musea kan men er vinden. Een wandeling maken op de zogenaamde invasiestranden zorgt voor een vreemd gevoel. Immers, hier vond een hoop menselijk leed plaats. Ook indien de interesse niet echt wordt geprikkeld door deze donkere periode in de geschiedenis: bezoek op zijn minst één museum en bezoek de stranden eens. Absoluut een must!

Kliffen van Etretat

Het stadje Étretat is een ware streling voor het oog. Zo’n halve kilometer buiten het centrum kan men gigantische parkeerterreinen opmerken. In het hoogseizoen zijn er amper vrije plekken te vinden. De belangrijkste bezienswaardigheden van dit kustplaatsje zijn van natuurlijke oorsprong: spectaculaire kliffen. De lange boulevard loopt richting de kust en onderweg komt men een hoop restaurants tegen. Enkele vakwerkhuizen aan het marktplein en de houten markthal zijn fraaie bouwwerken. Donderdag wordt hier overigens markt gehouden.

Een steile wandeling ondernemen om de kliffen in al hun glorie te bewonderen moet tijdens een uitstap richting dit kuststadje op het programma staan. De ligging is best centraal – nog een reden om een weekend Étretat te organiseren.

Giverny

Tussen Parijs en Rouen kan men Giverny opmerken. Tijdens een vakantie in Normandië is de kans dat deze plek niet wordt aangedaan. De ligging is ietwat ongelukkig, zo in een uithoek van Normandië. De plek staat volledig in het teken van Claude Monet. Hij kocht er een huis en stak een hoop liefde in zijn gigantische tuin. Tussen 1977 en 1980 – na de dood van de schilder – werden het huis en de tuin door de Académie des Beaux-Arts in originele staat teruggebracht. In het hoogseizoen, zeker bij mooi weer, staat hier steevast een wachtrij van een uur. De waarheid gebiedt ons om te zeggen dat de tuin daadwerkelijk een parel is.

Pays d’Auge

Dorpen met vakwerkhuizen, châteux en abdijen in combinatie met appel- en perenboomgaarden, heuvels en bruin witte koeien. Zo kan men de regio het best omschrijven. De ideale omgeving om te proeven van de lokale producten: cider en kaas.

Abdij van Jumièges

In de buurt van Rouen – de hoofdplaats van Normandië, in één van de lussen aan de Seine in het Parc Natural Régional des Boucles des la Seine Normande, kan men de betoverende ruïnes van deze prachtige abdij opmerken.

Tapijt van Bayeux

Het Tapijt van Bayeux is een uniek historisch document en een schitterend kunstwerk.Op een beeldende manier geeft het de Normandische verovering van Engeland (1066) weer. Het doek is maar liefst 85 meter lang.

La Côte Fleurie en Deauville

Normandië heeft ook een hoop ontspanning te bieden. De kustlijn tussen Honfleur en Cabourg is als het ware een recreatiegebied. De plek indien er ook wat nood is aan ontspanning.

Alternatieve hoogtepunten in Normandië

Na het doornemen van bovenstaande lijst weet je wat de regio zoal te bieden heeft. De kans is groot dat per direct wordt gekeken voor een vrij weekend. De zoektocht naar een geschikt logeeradres kan beginnen.

De reeds opgesomde zaken zijn de zaken die de meeste toeristen lokken naar de regio. Zoals reeds gezegd: iedereen heeft andere interesses. Natuurliefhebbers ontdekken liever de mooiste stukjes natuur van de regio. Personen die zich wensen te verdiepen in de oorlog zullen dan weer langere tijd vertoeven in één van de vele musea die het thema behandelen.

We raden je dan ook aan om onze alternatieve en meer gedetailleerde artikels eens door te nemen. Deze kun je in het menu vinden. Zo kun je de citytrip volledig naar wens samenstellen.