Normandië

De invasiestranden

Normandië is een prachtige regio die heel wat culturele hoogpunten herbergt. Voor veel mensen zijn het echter vooral de invasiestranden die een bezoek verantwoorden. Verschillende stranden in Normandië vormden dan ook het decor voor de enorme amfibische invasie die in het jaar 1944 werd voltrokken. Het is tot op vandaag nog steeds de grootste amfibische invasie uit de geschiedenis. Verschillende locaties herinneren vandaag nog steeds aan dit cruciale moment uit de geschiedenis van West-Europa. Ben je van plan om een vakantie of uitstap naar Normandië te ondernemen? Dan zijn de invasiestranden wellicht het eerste dat je aan je verlanglijstje hebt toegevoegd.

Sword Beach

Het eerste invasiestrand is wat minder bekend. Sword Beach vinden we terug in het plaatsje ‘Ouistreham’ en was het decor van de invasie van de 4e Frans-Britse Commandobrigade onder leiding van Commandant Kieffer. Toen in 2014 een grote, internationale herdenkingsceremonie werd gehouden rond 70 jaar D-Day werd deze locatie verkozen boven de bekendere namen uit de omgeving. Tijdens een bezoek aan Sword Beach raden we je ook graag aan om even stil te blijven staan bij het Musée du Mur de l’Atlantique le Bunker en ook het Musée du N°4 Commando is een aanrader. Door een bezoek aan deze beide musea krijg je een prima beeld van de enorme hectiek die het invasiestrand heeft getroffen.

Juno Beach

Een tweede invasiestrand waar eigenlijk weinig over gezegd en geschreven wordt is Juno Beach. Deze is gelegen in Courseulles-sur-mer en heeft een sterke connectie met de Canadezen. Het was hier dat op 6 juni 1944 zomaar even 14.000 Canadezen en 9.000 Britten de strijd aanbonden met de vijand. Het is helaas één van de locaties waar de zwaarste verliezen werden geleden.

Gold Beach

Het invasiestrand ‘Gold Beach’ is terug te vinden midden in het landingsgebied. Deze sector werd toegewezen aan de 50e Northumbrian Infanteriedivisie welke onder leiding stond van generaal Graham. Het strand is terug te vinden in de plaats Arromanches en kenmerkt zich op vandaag onder meer door een kunstmatig aangelegde haven. De restanten van de zware gevechten die er zijn gevoerd zijn op vandaag nog steeds tastbaar aanwezig. Tijdens een bezoek aan dit invasiestrand is het een absolute aanrader om het Musée du Débarquement te bezoeken en ook de 360 graden bioscoop die luistert naar de naam ‘Arromanches 360’ is een absolute aanrader. De geschiedenis van de Slag om Normandië wordt er dan ook op ronduit fenomenale wijze in beeld gebracht.

Omaha Beach

Eén van de vaakst besproken invasiestranden is deze van Omaha Beach in Colleville-sur-mer. Als er één plaats was waar de invasie compleet had kunnen mislukken, dan was het hier wel. De Amerikaanse troepen hebben hier op D-Day bijzonder zware verliezen geleden. Het is hier dat het invasiestrand haar triestige bijnaam ‘Bloody Omaha’ aan te danken heeft. Tijdens een bezoek aan Omaha Beach moet je zeker eens blijven stilstaan bij het beeld ‘Les Braves’ ter ere van de gesneuvelde soldaten.

Een extra trekpleister voor Omaha Beach is de aanwezigheid van de Amerikaanse, militaire begraafplaats van Colleville. Deze is gelegen te midden van het gebied dat door Frankrijk aan de Verenigde Staten werd toegekend. Er zijn 9387 grafstenen terug te vinden die in lange, strakke lijnen zijn geplaatst. Er zijn wellicht maar weinig plaatsen in de wereld terug te vinden waar het emotionele aspect van een gruwelijke gebeurtenis zo tastbaar aanwezig is als hier. Tijdens een bezoek aan Omaha Beach mag je ook het Musée Mémorial d’Omaha Beach evenals het zogenaamde Overlord Museum niet missen.

Utah Beach

Het laatste invasiestrand welk eveneens een aanzienlijke populariteit geniet is ‘Utah Beach’. Dit invasiestrand is gelegen in Sainte-Marie-du-Mont en strekte zich uit over de hele breedte van Sainte-Marie-du-Mont tot aan Quinéville. Het was vanuit deze regio dat de geallieerden op zo kort mogelijke termijn de haven van Cherbourg wilden bereiken en bezetten. Op Utah Beach is op de plaats van de landing van de Amerikaanse troepen op vandaag een museum terug te vinden. Dit museum biedt je een realistisch en bovendien chronologisch overzicht van alle gebeurtenissen die zich hier op 6 juni hebben afgespeeld. Het absolute pronkstuk van de collectie van het museum is de B-26 bommenwerper.

Normandië en het oorlogstoerisme

Personen die interesse vertonen in de oorlog zakken van over gans de wereld af naar deze regio om met eigen ogen de plek te aanschouwen. Deze pagina is slechts een summiere opsomming. Alvorens af te zakken naar de regio raden we je aan om wat meer gedetailleerd naslagwerk door te nemen. het helpt zeker en vast bij het intenser beleven van de vakantie.