Normandië

Bayeux

Bayeux is een provinciestadje welke beschikt over een gezellig karakter en bestaat uit kleine en aangename winkelstraten. Het is opvallend dat Bayeux bijzonder goed gespaard is gebleven van de oorlog. Dat onder meer in tegenstelling tot het 30 kilometer verder gelegen ‘Caen’. Dit betekent echter niet dat ze niet werd ingenomen. Na de landing van de geallieerden werd Bayeux echter meteen bezet zonder dat er daarvoor hevige gevechten plaats moesten vinden. Dit alles maakt dit provinciestadje tot een absoluut pareltje welke je absoluut moet bezoeken.

De Kathedraal en het tapijt van Bayeux
Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden die je tijdens een citytrip Bayeux absoluut niet over het hoofd mag zien is de kathedraal van de stad. Reeds tijdens de vierde eeuw was Bayeux de zetel van een bisdom. Dit betekent uiteraard dat het wel een volwaardige kathedraal moest krijgen. De bouw daarvan werd aangevat in de elfde eeuw. De inwijding van de kerk gebeurde in 1077. Als beloning voor de realisatie van de kerk ontving Odo (de bisschop van Bayeux en halfbroer van Willem de Veroveraar) een tapijt met een indrukwekkende lengte van zomaar even 70 meter.

Dit tapijt is nu ondergebracht in het Centre Guillaume le Conquerant. Deze bevindt zich op een kleine afstand van de kathedraal. Breng bij voorkeur een bezoekje aan deze stad tijdens de zomer. Gedurende de maanden juli en augustus vindt er namelijk twee keer per week een mooi klank- en lichtspektakel plaats aan de kathedraal.

Een geschikte bestemming voor levensgenieters
Een citytrip Bayeux hoeft zeker niet alleen maar in het teken te staan van de geschiedenis en de brute oorlog die hier is uitgevochten. Bayeux is namelijk ook een zeer mooie bestemming voor levensgenieters. Je vindt hier niet alleen erg gemoedelijke restaurants met een fantastische keuken, daarnaast worden er ook regelmatig heerlijke proeverijen gehouden. Laat je bijvoorbeeld verlijden door de heerlijke kazen uit de streek en ontdek de cider kelders. Dit alles zorgt er voor dat een citytrip Bayeux geschikt is voor elk type reiziger die graag nieuwe locaties en lekkernijen wil ontdekken.

Bayeux op Middeleeuwse wijze
Bayeux ontdekken kan op verschillende manieren. Tijdens een Bayeux citytrip kiezen veel reizigers er voor om gewoon te voet het centrum van dit uitnodigende stadje te verkennen. Dat is zeker een haalbare kaart. Een andere mogelijkheid welke zeer populair is bij verliefde koppeltjes is paardrijden… jawel, gewoon doorheen het centrum. Wil je tijdens je citytrip toch niet alleen Bayeux, maar ook de omgeving verkennen? Dan ga je erg snel van de ene naar de andere locatie door gebruik te maken van de trein.

Ligging

In de onmiddellijke omgeving liggen een hoop bezienswaardigheden. 30 kilometer ten oosten kan men bijvoorbeeld de stad Caen opmerken. Ook de oorlogsstranden liggen vlakbij. Een dagje genieten aan het strand behoort dus ook tot de mogelijkheden. Bayeux is dus zeker een goede bestemming indien je Normandië wenst te verkennen.