Normandië

Etretat

Wanneer men lijstjes zoekt van mooie steden in Normandië, dan is de kans groot dat Étretat ergens opduikt in die lijstjes. Echt groot is deze plaats niet en eigenlijk valt er niet echt veel te zien en toch kan men melden dat dit plaatsje geldt als één van de leukste kustplaatjes van de streek. De belangrijkste troef is een natuurlijk verschijnsel: spectaculaire kliffen. Door erosie uitgeholde kliffen flankeren de stad. Het natuurverschijnsel werd meermaals op doek vastgelegd door kunstenaars. Onder andere Monet probeerde meermaals het lichtspektakel op doek vast te leggen. Tijdens een Etretat citytrip is het maken van een wandeling naar en op deze kliffen dus eigenlijk een ‘must do’.

Naast de prachtige kliffen kan men ook even slenteren op de boulevard. Hier een hapje eten is zeker mogelijk, want er zijn een hoop eettenten. Elke donderdag kan men op het marktplein een markt opmerken. In de fraaie houten markthal zijn souvenirwinkels gevestigd. Aan de zeemanskapel (zie foto boven) geniet men van een prachtig zeezicht.

Ligging

In het noorden van Normandië kan men dit stadje met de natuurlijke bezienswaardigheden vinden. Het ligt op zo’n 400 kilometer van Brussel en de hoofdplaats van de regio – Rouen – ligt op 90 kilometer. De locatie is best goed voor een weekend. In de onmiddellijke omgeving liggen een hoop hoogtepunten. Het charmante Honfleur bereikt men na een korte rit. Men kan dan eventueel over de gigantische Pont de Normandië, of de Brug van Normandië, rijden.

Indien het de bedoeling is om de invasiestranden en de Mont Saint-Michel te bezoeken, dan is het beter om nog wat verder door te rijden. Men kan ook eerst enkele dagen het bovenste deel van Normandië bezoeken om vervolgens een andere logeerplek te zoeken. Op die manier haalt men meer uit de vakantie.

Weekend in Etretat?
Etretat is eerder een kleine stad. Een wandeling maken, even door het centrum slenteren en wat gebouwen aanschouwen, … Het neemt geen ganse dag in beslag. Personen die het meer hebben begrepen op grotere steden kunnen eventueel uitwijken naar Rouen (of Caen) en dan een daguitstap organiseren richting de krijtrotsen. Aan de andere kant kan het ook perfect omgekeerd: de rust opzoeken in Etretat en deze plek als uitvalsbasis gebruiken. ’s Avonds dan een heerlijke wandeling maken langs de krijtrotsen wordt vaak als magisch ervaren. Veel hangt af van de persoonlijke interesses. Men kan wel stellen dat deze plek een bezoek waard is tijdens een reis in Normandië.