Normandië

Fécamp

Wanneer we denken aan het Franse Fécamp gaat de aandacht veelal meteen naar de haven waar de plaats over beschikt. Dit heeft alles te maken met het feit dat ze een zeer belangrijke bron van inkomsten vormt voor de lokale bevolking en bovendien heeft ze ook nog eens het statuut van belangrijkste kabeljauwhaven van Frankrijk. Toch is er nog steeds heel wat authenticiteit in deze regio terug te vinden. Zo zijn er langs de haven nog verschillende vissershuisjes terug te vinden en is ook de kapel op de krijtrotsen erg bezienswaardig. De boten die er liggen aangemeerd doen dienst als ‘ex-voto’ waardoor ze kunnen worden gezien als een smeekbede of als een manier om God te bedanken.

Authentiek karakter en natuurlijke charme

Een citytrip Fécamp ondernemen is door de jaren heen steeds populairder geworden. Dit heeft voor een groot deel te maken met haar ligging aan de Côte d’Albâtre. Deze geeft haar niet alleen een authentiek karakter, maar ook een natuurlijke charme. Dit maakt de omgeving van Fécamp erg interessant voor natuurliefhebbers. Er is echter nog meer, veel meer. Zo zijn er ook heel wat culturele bezienswaardigheden op deze plaats terug te vinden die je absoluut niet mag missen. Het gaat hierbij onder meer om de abdijkerk van Sainte-Trinité evenals om het paleis van de Hertogen van Normandië en de fantastische collectie van het museum over Newfoundland. Tijdens een citytrip Fécamp mag ook een bezoekje aan het indrukwekkende Palais Bénédictine niet op je verlanglijstje ontbreken.

Citytrip Fécamp combineren met Yport

Bijzonder populair onder toeristen die er voor kiezen om een citytrip Fécamp te boeken is deze combineren met een bezoekje aan het nabijgelegen ‘Yport’. Het betreft hier een klein vissersdorpje welke is terug te vinden in een ‘hangend dal’. Ze verkreeg in het jaar 1929 haar statuut als officiële badplaats en heeft door de jaren heen heel wat bekende badgasten over de vloer gekregen. Het ging hierbij niet alleen om Diesterle, maar ook om Maupassant, Gide, Laurens en Boudin. Opvallend is dat de architectuur van deze tijd zeer goed behouden is gebleven. Ook dit draagt uiteraard bij aan het authentieke karakter van deze plaatsen.

De ligging van Fécamp is best goed. In de onmiddellijke omgeving kan men de kliffen van Ètretat vinden en ook de hoofdplaats – Rouen – ligt niet ver. Indien het de bedoeling is om Caen, de invasiestranden en de Mont Saint-Michel te bezoeken, dan kan men beter opteren voor een andere logeerplek.

Stad van de Bénédictine

De naam zegt het eigenlijk al een beetje, de zogenaamde Bénédictine is een speciale likeur die is samengesteld door een Benedictijner. Het was broeder Bernardo Vincelli die er in slaagde om het brouwsel in het jaar 1510 drinkbaar te maken. De drank is gebrouwen op basis van 28 aromatische kruiden welke hier op de krijtrotsen zijn terug te vinden. Het oorspronkelijke recept raakte echter een beetje in de vergeethoek tot ze in 1863 terug werd opgevist door iemand die in de abdij verbleef. Het authentieke recept zou zich tussen een reeks van (andere) oude documenten hebben bevonden. Dit verhaal evenals het extravagante museum zorgen er voor dat een bezoek brengen aan het Palais Bénédictine zeker niet op je verlanglijstje voor Fécamp mag ontbreken.