Normandië

Giverny

Rond Giverny tref je gigantische parkeerterreinen aan. Bussen komen aangereden en auto’s zoeken naar lege plekjes op deze terreinen. Meteen besef je dat hier een belangrijke bezienswaardigheid te vinden is. Een huis! Het voormalige huis en de tuinen van dit huis waren ooit in het bezit van Claude Monet. Deze impressionistische schilder woonde hier van 1883 tot aan zijn dood in 1926. Zijn tuin met woonhuis werd door de familie geschonken aan de “Fondation Claude Monet” en alles werd grondig gerestaureerd. In het hoogseizoen staat steevast een lange wachtrij om de tuinen te betreden. Claude Monet zag zijn tuin als een kunstwerk en die tuin inspireerde hem bij bepaalde wereldberoemde schilderijen.

Op voorhand je tickets aankopen is mogelijk op de officiële site. Zo hoef je ter plaatse geen uur te wachten (in het hoogseizoen, bij mooi weer, komt dit wel vaker voor).

Verder zijn er nog wat kleinere bezienswaardigheden. Het Museum van de Impressionisme en de Oude Molen zijn de voornaamste. De tuinen van Monet eisen echter alle aandacht op.

Ligging

De ligging van Giverny is ietwat ongelukkig. In het oosten van Normandië, tussen Parijs en Rouen. Het ligt ietwat afgelegen en dat maakt de planning moeilijker. De eerlijkheid gebiedt ons ook om te zeggen dat er leukere plekken zijn om te logeren. Het is bijvoorbeeld interessanter om te verblijven in de grootstad Rouen. Daar kan men dan een (halve) daguitstap organiseren richting de stad van Monet. Men kan de bochtige wegen langs de Seine volgen en dan kan men ook eens halt houden aan Les Andelys. Het grootste voordeel van Rouen – naast het feit dat het de hoofdplaats is van Normandië – is de ligging. De stad ligt centraal in het voormalige Hoog-Normandië. Het is de plaats bij uitstek om te logeren. Men kan dan gerust daguitstappen plannen richting onder andere de tuinen van Monet.